Мързеливо зареждане за по-бързи сайтове. Какво е LazyLoad?

Вече говорихме относно това защо е лошо, сайтът ни да е бавен, но е време и да покажем едно чудесно решение за сайтове, които имат повече изображения и проблем със скоростта, като представим и обясним какво е Lazyload. Ние ще се радваме да ви помогнем с това с лесни и разбираеми понятия.

Какво е LazyLoad?

LazyLoad е скрипт, който виждаме все по-често в сайтовете напоследък, които оптимизират своята скорост. Това е функция, която кара вашите изображения да се зареждат, когато са в точката за визуализация на дадено устройство (когато са видими на екрана), това се прави с цел оптимизиране на скоростта на зареждане на тази уеб страница.

Този скрипт обикновено се прави с помощта на javaScript, който поддържа srcset и работи най-добре с JPEG изображения. Има два основни типа LazyLoad – този, който работи с вградените функции на javascript и jQuery, и двата работят по подобен начин, но първият поддържа прогресивен JPEG, а jQuery не.

Що се отнася до системите за управление на съдържанието като WordPress, голямото количество изображения може да направи сайта доста бавен, поради факта, че всяко изображение има HTTP заявка и наличието на по-малко от тях може да помогне със скоростта.

LazyLoading е чудесно решение за този проблем, тъй като намаля броя на HTTP заявките, като зарежда само изображенията, които се виждат на екрана на устройството за сърфиране. 

Как да се възползвате от функцията?

Ако имате WordPress сайт, инсталирането на разширения/приставка ще помогне!

Приготвили сме списък с разширения, които могат да ви помогнат да активирате LazyLoad на вашия уеб сайт: 

Lazy Load от WP Rocket

WP Rocket е един от добрите плъгини за кеширане за WordPress като  разработчиците  също така имат и  безплатно разширение, създадено, за да активира Lazy Load. 

Smush Image Compression and Optimization

Това разширение се използва за оптимизиране и компресиране на изображения, но най-новата версия също има LazyLoad, така че можете да активирате тази функция със щракване на бутон и всичко ще бъде настроено автоматично за вас. Той работи най-добре с изображения с по-малък размер.

a3 Lazy Load

Този плъгин е ориентиран към мобилни устройства. Работи добре с по-тежки уеб сайтове, като също така е и напълно съвместим с плъгини като WooCommerce, Advanced Custom Fields и всички видове CDN.

В крайна сметка, без значение кое разширение изберете Lazy Load е добър начин за оптимизиране на вашия сайт, особено ако имате повече медийни файлове.

Ако имате нужда от помощ с оптимизацията на скоростта на вашият уебсайт – свържете се с нас!