Какво е уеб хостинг?

За да тръгнете по пътя на собствен уебсайт един от задължителните реквизити ще ви бъде уеб хостинга, друг е домейна.

Но какво представлява това? Най-кратко обяснено – това е мястото, където “живее” вашият сайт.

Всеки един уебсайт се състои от файлове от някакъв вид, когато отваряме някой сайт , например webiko.eu браузърът ви ще поиска от домейна (Какво е домейн?) да му даде адрес на сървъра на който са тези файлове, за да може да ги зареди.

Без наличието на такъв сървър от който да зареждат вашите файлове – няма да имате уебсайт, няма да има какво да се отвори при зареждането на вашият домейн в браузъра.

Уеб хостинга не се ограничава само до файловото пространство в което да поставим нашия сайт, разбира се. Уеб хостинга, често си върви с имейл услуга – така, че да можем да си направим бизнес имейл адрес (например: [email protected]), някои хостинг компании предлагат допълнителни функции за обезопасяване и защита на сайта ви, други имат вградени инсталатори на системи за управление на съдържанието (например: WordPress, Joomla, Drupal и др.), управление на бази данни и др.

Какво трябва да знаем, когато избираме хостинг пакета си?

Първото нещо, което е важно е големината на пакета, обикновенно пакетите, могат да бъдат ъпгрейдвани при нужда, но според компанията, от която ще си изберете вашият хостинг, може да имат политика на спиране на работата на вашият сайт при изразходване на ресурсите на пакета. 

За да избегнете такива инциденти спрямо вашия сайт, избирането на подходяща големина на пакета е винаги добра идея, като пакета винаги трябва да е по-голям, отколкото съдържанието на вашия сайт, същото важи и за очакваният трафик към сайта ви, изберете пакет, който да съдържа по-голям bandwidth от очаквания трафик, за да сте спокойни.

Друг важен момент при избора е местоположението на дата центъра на конкретната компания. За да избегнете някои проблеми със скоростта, ви препоръчваме да изберете компания, която има датацентър в държавата в която смятате да извършвате онлайн дейност. 

Изберете компания с добри отзиви. Отношението, надеждността на услугите и други важни неща, можете да научите от отзивите за една компания.

Ние в Уебико не предлагаме регистрация на домейн нито уеб хостинг пакети, но можем да помогнем на клиентите си с избирането и настройването на такива.