Какво е домейн?

Много често понятието домейн и понятието сайт се  бъркат, но това са две различни неща, ние ще ви помогнем да ги разберете.

Ако искате да си направите уебсайт, вероятно сте видяли, че за целта ще ви трябва домейн, но какво точно е домейнът и защо е толкова важен?

Домейнът е това, което въвеждаме в браузъра си за да заредим своя сайт.

Но защо е нужен домейнът и какво го различава от сайтът? Особено ако човек тепърва започва да добива интерес към уеб сайтовете или иска да си направи такъв – тези термини  могат да бъдат малко или много объркващи, но ние сме тук за да помогнем!

Всеки един сайт се състои от файлове, независимо дали е статичен или динамичен уебсайт, той има файлове, които искаме да се визуализират в браузъра ни. Тези файлове се намират на сървър някъде из пространството на Интернет. За да достъпим тези файлове, винаги можем да заредим IP адресът на сървъра директно и директорията на сайта. Този сценарий би изглеждал като нещо подобно 185.119.173.32/site/ или ако е IPV6 – 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334 ами ако искаме да отворим 10 сайта – нима ще помним IP адресите и директориите за всичките ли? 

Тук идват домейните – те действат като адресна книга, като посочват на браузъра на кой сървър да намерят сайта ни – и да визуализират файловете му. Тоест наместо да въвеждаме някакви числа, които са трудно запомнящи се – използваме лесно запомним домейн (напр. Webiko.eu ) за да отворим конкретния сайт.

Както казахме домейните действат на принципа на адресна книга – те посочват на браузъра ни – къде да търси файлове, които да покаже. 

Но какво се случва ако регистрирате домейн, но нямате хостинг (Какво е уеб хостинг?).

Ако си регистрирате домейн, но нямате хостинг – ще имате домейн сочещ в нищото, тоест при въвеждане на домейна в браузъра – нищо няма да ви зареди. 

Какво трябва да знаем, когато избираме домейна си? 

Домейнът ви не подлежи на промяна, той се регистрира като се заплаща годишна такса към избраната от вас фирма регистратор, но не можете да промените наименованието му. Ако решите да промените дори и един символ – трябва да регистрирате нов домейн, така че внимавайте с правописа на вашия домейн.

При регистрацията изписвате домейна без www и на латиница. Да, вече могат да се регистрират домейни и на кирилица, но когато на по-късен етап поискате да оптимизирате сайта си за търсачки, ще ви е по-лесно, ако е на латиница.

Изберете име свързано с дейността или името на фирмата. Домейнът е от голямо значение за оптимизацията за търсачки (Какво е SEO?), така че помислете добре над избора си.

Ние в Уебико не предлагаме регистрация на домейн или закупуването на хостинг, но можем да помогнем на клиентите си с избирането и настройването на такива.